Aster Schepel - Forebyggende Medicin Denemarken, Tomas Engelbrechtsen - Architect

The Good Life Blog

The Good Life20 december 2018

Aster Schepel - Forebyggende Medicin Denemarken, Tomas Engelbrechtsen - Architect

Bouwen voor mensen met dementie = bouwen voor iedereen

Wat goed is voor mensen met dementie blijkt ook goed te zijn voor andere mensen. Als je hier vanuit gaat bij het ontwerpen van een omgeving, waar zou je dan rekening mee moeten houden?

Architectuur en de omgeving in het algemeen hebben een grote invloed op mensen met dementie. Zij nemen alles waar op een hele directe manier, zonder de mogelijkheid om een cognitief filter te gebruiken. Daarom moet de omgeving bij voorkeur altijd een warme en vriendelijke uitstraling hebben. Het moet meteen duidelijk zijn waar je bent en in welke situatie je je bevindt, of tenminste dat het een aangename plaats is. Zowel gedrag als stemming worden hier sterk door beïnvloed. Woningen voor mensen met dementie moeten daarom zo veel mogelijk lijken op gewone woningen en een huiselijke sfeer hebben. Veel variatie is belangrijk, zodat mensen een woning kunnen kiezen die het beste bij hen past. Mensen moeten zich er prettig en thuis voelen en er is behoefte aan herkenningspunten om de oriëntatie te bevorderen.

Wat iemand als een veilige en mooie omgeving ervaart, is overigens deels individueel, deels evolutionair bepaald. Planten en natuur hebben een positieve invloed op het welzijn van mensen in het algemeen. Daarom is het belangrijk om veel groen te plaatsen in en rond om het gebouw. Daarnaast is daglicht heel erg belangrijk voor een goed dag- en nachtritme. Het beste is om te zorgen dat mensen gemakkelijk veel naar buiten kunnen om dagelijkse activiteiten te ondernemen. Ook kunnen er met glas overdekte ruimtes gemaakt worden voor koudere seizoenen.

Levende, organische vormen en variatie in kleuren hebben op een rustige manier een stimulerend effect op de hersenen. Daarom is deze manier van bouwen en inrichten uitermate geschikt voor mensen met dementie. De variaties in vormen en kleuren zorgen ook voor een verhoging van de herkenbaarheid en maken het gemakkelijker om je te oriënteren. Vriendelijke, levende en groene omgevingen leveren een bijdrage aan een hogere levenskwaliteit en kunnen zelfs een afremmend effect hebben op het verder ontwikkelen van dementie.

Recente blogs

Rob Steijn & Marijke Nas - directieleden Dura Vermeer Bouw Midden West

Bouwen wordt werken aan de leefomgeving

Dura Vermeer werkt met The Good Life samen met vijftig zowel branche als niet-branche gerelateerde ondernemingen. Samen met hen denken wij na over hoe je gebouwen, services en omgevingen duurzamer en gezonder kunt maken.

Hans Woerlee – To Be Developed

Big Data – Big Difference

We leven in een tijd waarin veel websites ons gedrag zo goed kennen dat we op maat gesneden advertenties krijgen te zien van producten of diensten die precies in onze behoefte voorzien…

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglist en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom The Good Life

Contact

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw gegevens in, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van het laatste nieuws en de updates over The Good Life.
 

Voornaam: *
Achternaam: *
Organisatie:
E-mailadres: *
Ik geef Dura Vermeer hierbij toestemming mij periodiek op de hoogte te houden via mijn e-mailadres
* = verplichte velden