Hannah Schubert - Carve

The Good Life Blog

The Good Life4 april 2018

Hannah Schubert - Carve

De gezonde omgeving als katalysator in de stad

Van voetgangers, fietsers, brommers en auto’s tot toeristen, kinderen, bewoners en honden – iedereen claimt op zijn eigen wijze een stuk van de stad. In steden die steeds verder verdichten, en waar de bewegingsvrijheid in het openbaar domein steeds meer wordt beperkt, liggen er kansen voor het scheppen van een omgeving waarin deze ‘ruimteclaims’ elkaar niet bijten maar juist naast elkaar kunnen bestaan.

Een ‘gezonde’ leefomgeving’ is in onze ogen dan ook een stuk stad waarbij kleinschaligheid, lokaliteit en menselijke maat in zowel de bebouwing als de buitenruimte de boventoon voert. En waarbij ontwikkelingen niet focussen op meer geautomatiseerd verkeer, maar juist op veilig en vrij kunnen bewegen, lopen en fietsen. Juist de inrichting van de openbare ruimte kan het bewegen stimuleren. Juist in dichte steden, waarbij elke vierkante meter een bestemming heeft, zijn plekken in het stedelijk weefsel die verrassen, en die open staan voor een eigen invulling, zeer waardevol. Een gezonde omgeving biedt ruimte voor initiatief en voor ontmoetingen, zodat deze plekken kunnen fungeren als een katalysator in de stad. Door ‘niet-directief’ te ontwerpen, en juist ruimte te scheppen voor eigen interpretatie, ontstaan er plekken die ingevuld kunnen worden door de gebruikers zelf. Het gebruik van de inrichting verandert zo gedurende dag, afhankelijk van de gebruikersgroep. Zo ontstaat een openbare ruimte die deze veranderlijkheid kan absorberen, en waarbij de ruimteclaim van de ene groep andere gebruikers niet buitensluit.

Recente blogs

Rob Steijn & Marijke Nas - directieleden Dura Vermeer Bouw Midden West

Bouwen wordt werken aan de leefomgeving

Dura Vermeer werkt met The Good Life samen met vijftig zowel branche als niet-branche gerelateerde ondernemingen. Samen met hen denken wij na over hoe je gebouwen, services en omgevingen duurzamer en gezonder kunt maken.

Aster Schepel - Forebyggende Medicin Denemarken, Tomas Engelbrechtsen - Architect

Bouwen voor mensen met dementie = bouwen voor iedereen

Wat goed is voor mensen met dementie blijkt ook goed te zijn voor andere mensen. Als je hier vanuit gaat bij het ontwerpen van een omgeving, waar zou je dan rekening mee moeten houden?

Hans Woerlee – To Be Developed

Big Data – Big Difference

We leven in een tijd waarin veel websites ons gedrag zo goed kennen dat we op maat gesneden advertenties krijgen te zien van producten of diensten die precies in onze behoefte voorzien…

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze mailinglist en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom The Good Life

Contact

Blijf op de hoogte

Vul hieronder uw gegevens in, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van het laatste nieuws en de updates over The Good Life.
 

Voornaam: *
Achternaam: *
Organisatie:
E-mailadres: *
Ik geef Dura Vermeer hierbij toestemming mij periodiek op de hoogte te houden via mijn e-mailadres
* = verplichte velden